how-will-i-know-when-the-wiring-in-my-home-is-outdated?

Cum voi ști când cablajul din casa mea este depășit?

Cablajul este unul dintre cele mai esențiale lucruri din casă, la care nu ne gândim prea des. Potrivit NFPA (National Fire Protection Association), instalația electrică învechită este unul dintre cele mai frecvente moduri în care se declanșează incendiile în casă.

„Între 2014-2018, prizele și cablurile au fost responsabile pentru 34.000 de incendii în locuințe, provocând 470 de decese, au cauzat 1.100 de răniți, iar pagubele materiale au costat peste 1,4 miliarde de dolari pe an.”

Nu deveniți una dintre aceste statistici; în schimb, urmăriți semnele și apelați la un electrician dacă vedeți unul.

Cum voi ști când cablajul meu este depășit?

Din fericire, există mai multe semne pe care le puteți urmări în cazul instalațiilor electrice învechite. Unele dintre cele mai frecvente sunt enumerate mai jos.

În primul rând, este important să rețineți că, dacă vedeți aceste semne, NU încercați să le reparați singur; în schimb, apelați la un electrician certificat la nivel local.

La începutul anilor ’60 până la sfârșitul anilor ’70, casele au fost construite folosind cabluri din aluminiu. Cablurile din aluminiu sunt mai susceptibile de a provoca scântei. În prezent, cablajul este realizat cu sârmă de cupru, deoarece este mai rezistent la căldură și este mai puțin probabil să provoace scurtcircuite și scântei.

Verificați cutia de întrerupătoare. Care sunt amperajele și dacă acestea sar frecvent? Dacă aveți siguranțe care depășesc 20 de amperi, sunt șanse să aveți nevoie de o actualizare. Instalațiile electrice mai vechi nu puteau alimenta aparatele de astăzi așa cum o pot face instalațiile electrice recente. Întrerupătoarele dvs. sunt proiectate să se declanșeze atunci când circuitul este suprasolicitat.

În mod normal, acest lucru nu se întâmplă des; dacă observați că întrerupătoarele se declanșează de mai multe ori pe lună, poate însemna că nu pot face față numărului de dispozitive electronice pe care le utilizați.

Dacă luminile pâlpâie frecvent sau se întunecă, acesta este un semn că sistemul dvs. ar putea fi supraîncărcat și că este timpul să modernizați instalația electrică. Uneori, puteți remedia luminile pâlpâitoare prin simpla schimbare a becului sau prin verificarea dacă soclul este defect.

Puncte de alimentare cu bâzâit, arsuri și decolorate

Dacă auziți zgomote de bâzâit, pocnituri sau scântei provenind de la o priză și nu se datorează unui bec ars, este timpul să apelați la un electrician profesionist pentru a vă asigura că nu este vorba de o instalație electrică proastă. Aceste zgomote pot fi, de asemenea, o indicație a ceva numit arc electric. Arcul electric apare de obicei atunci când întrerupătorul de circuit devine suprasolicitat.

Dacă simțiți un miros de arsură și nu puteți afla de unde provine, trebuie să apelați la un electrician profesionist pentru a verifica instalația electrică. Aceasta ar putea fi o situație periculoasă și trebuie să o examinați imediat pentru a vă asigura că instalația electrică nu se scurtcircuitează sau se încălzește prea tare în pereți.

Dacă observați prize arse sau vedeți că iese fum de la una dintre ele, acesta este un semn că instalația electrică din locuința dumneavoastră este deteriorată. Pentru a ajuta la prevenirea unui incendiu, sunați și cereți ca instalația electrică să fie inspectată de un electrician profesionist. De asemenea, dacă simțiți bâzâieli în prizele dvs., poate însemna că instalația electrică s-a deteriorat și trebuie reparată.

Nu ar trebui să aveți niciodată un șoc atunci când închideți un întrerupător de lumină sau atingeți un aparat. Dacă se întâmplă, înseamnă că există o problemă la instalația electrică.

Nu doar cablajul învechit

Cablurile rupte pot fi un semn de deteriorare de către rozătoare. Firele rupte sunt periculoase, deoarece pot prezenta pericol de incendiu și pot provoca șocuri. Solicitați unui electrician să vă inspecteze cablurile și să le înlocuiască pe cele deteriorate.

Prizele de curent cu doi poli fără împământare reprezintă un pericol pentru siguranță, deoarece nu se închid automat în cazul în care ceva este prea puternic pentru ele. Deoarece nu se închid singure, acest lucru ar fi considerat un pericol de incendiu. Este o idee bună să înlocuiți prizele cu doi poli cu unele cu trei poli cu împământare.

Întrebări frecvente:

Când ar trebui să vă modernizați instalația electrică? Majoritatea oamenilor spun că ar trebui să vă modernizați panoul electric la fiecare 25-40 de ani. De asemenea, instalația electrică din interiorul casei ar trebui să dureze aproximativ 24 de ani.

Îmbunătățirea panoului electric și a cablajului va crește valoarea casei mele? Nu, dar vă poate aduce casa la valoarea de piață. Dacă cumpărătorii dvs. solicită o inspecție, casa dvs. o va trece fără probleme.

Merită costul unei înlocuiri electrice? Da, deoarece reduce riscul de incendiu. Veți obține o putere mai consistentă și puteți adăuga circuite dacă doriți în timpul modernizării.

Rezumat

Instalația electrică învechită nu este un lucru la care ne gândim adesea, dar poate că ar trebui să fie. Cu puțin timp și un telefon, puteți economisi o mulțime de bani și vă puteți face casa mai sigură.

Dacă aveți întrebări cu privire la instalația electrică din casa dvs. sau dacă aveți probleme electrice. Cu peste 50 de ani de experiență, firma noastră de contractare a serviciilor complete de electricitate vă va aduce casa sau afacerea la zi și în siguranță în cel mai scurt timp. Serviciile noastre electrice includ cabluri noi pentru case, servicii și instalare de generatoare, actualizări ale codului electric și ale serviciilor, protecție împotriva supratensiunilor și multe altele! Sunați pentru o consultație gratuită!

4.7/5 - (38 votes)
10 raspunsuri
  1. Bogdan Dan says:

    Există și aparate speciale care pot testa siguranța și calitatea cablajului din casă. Ar fi bine să consulți un specialist în domeniu pentru a fi sigur.

    Răspunde
  2. Raluca Oncea says:

    Poți să verifici și tu vizual cablajul din casă pentru a vedea dacă există semne de uzură sau deteriorare.

    Răspunde
  3. Denis Codrin says:

    Poți să urmărești și consumul neobișnuit de energie sau scântei în prize pentru a determina starea cablajului din casa ta.

    Răspunde
  4. Anamaria Bogdan says:

    Dacă ai nelămuriri sau îți faci griji, e recomandat să consulți un specialist în electricitate pentru a-ți verifica cablajul.

    Răspunde
  5. Adrian Camelia says:

    Dacă observi probleme sau schimbări în funcționarea electricității, ar fi bine să consulți un specialist pentru a verifica cablajul din casa ta.

    Răspunde
  6. Răzvan says:

    Ar fi bine să ai mereu grijă de cablajul din casa ta, pentru a preveni eventuale probleme. Este important să fii atent la semnele care arată că este depășit și să consulți un specialist în electricitate la nevoie.

    Răspunde
  7. George Popa says:

    Ar fi bine să fii precaut și să consulți un specialist în electricitate pentru a verifica cablajul din casa ta. Siguranța nu ar trebui să fie neglijată niciodată!

    Răspunde
  8. Alexia Munteanu says:

    Este important să fii atent la semnele de depășire a cablajului din casa ta. Consultă un specialist în electricitate pentru a te asigura că totul este în siguranță!

    Răspunde
  9. Alina Iordanescu says:

    Ar trebui să fii atent la semnele de depășire a cablajului din casa ta și să consulți un specialist în electricitate pentru a evita problemele de siguranță.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *