Ce cauzează o supratensiune electrică?
Cuprins
Sursele de curent se numără printre cele mai frecvente motive pentru care locuința dumneavoastră ar putea rămâne fără curent. O lovitură de trăsnet sau prea multe cordoane într-o priză sau cabluri defecte care afectează capacitatea casei dvs. de a rezista la supratensiuni. Supratensiunile de curent durează mai puțin de o secundă, dar acea explozie de energie poate deteriora porțiuni din casa dvs. și sistemele electrice în moduri pe care s-ar putea să nu le realizați.
Știind ce este o supratensiune și de unde provine, puteți face diferența între pagubele pe care le puteți suferi în casă sau mai rău.
Mulți oameni nu înțeleg supratensiunile sau cauzele care stau la baza acestora. Nu le puteți preveni întotdeauna, dar puteți cunoaște cauzele care stau la baza unora dintre ele și practicile care pot duce la o supratensiune. Cunoașterea câtorva date de bază despre electricitatea din casa dumneavoastră și cauzele electrice din spatele unei supratensiuni poate fi incredibil de benefică pentru dumneavoastră, pentru proprietatea dumneavoastră și pentru familia dumneavoastră.
Mai jos găsiți câteva date rapide despre supratensiunile electrice pe care poate nu le știați.
Cauzele unei supratensiuni
După cum am menționat, o supratensiune este orice explozie scurtă de electricitate care este prea mare pentru ca un sistem electric să o poată suporta. Acestea sunt cauza din spatele întreruperilor de curent în timpul furtunilor, atunci când fulgerul lovește o linie electrică. Multe dintre ele pot fi cauzate de o priză supraalimentată de un dispozitiv electric (adesea un încălzitor, un uscător de păr sau altceva care produce căldură). Dar o instalație electrică proastă poate provoca, de asemenea, o supratensiune în ceea ce altfel ar fi un dispozitiv funcțional.
Protectori de supratensiune
O modalitate de a combate supratensiunile care provin din utilizarea dispozitivelor de protecție împotriva supratensiunilor, ca alternativă la prelungitoare și ca modalitate de a profita la maximum de o priză, protejând în același timp integritatea electrică a acesteia. Cea mai bună formă de protecție împotriva supratensiunilor provine de la cele marcate cu 600 de jouli sau mai mult, totuși, opțiunea supremă este un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor pentru întreaga casă, care se conectează la sistemul electric al întregii case.
Pericolele unei supratensiuni
Întreruperea curentului este frustrantă, dar există consecințe mai grave în cazul unei pene de curent. O supratensiune poate deteriora prizele sau aparatele electrocasnice din locuința dumneavoastră. În cel mai rău caz, o supratensiune poate provoca un incendiu sau daune electrice grave în locuința dumneavoastră. Nu sunt nimic de luat în derâdere.
Întrebări frecvente
Ce nivel de tensiune este considerat o supratensiune?
Cele mai multe case folosesc electricitatea la un curent alternativ de 220 de volți, curentul variind între 0 și 220 de volți pe parcursul zilei. În afara acestui interval, vârfurile de tensiune pot deveni dăunătoare, deoarece aparatele din România sunt proiectate pentru acest interval specific.
Cum pot repara o supratensiune?
Revenirea la curent ar putea fi o chestiune de schimbare a întrerupătoarelor, dar, de asemenea, este mai probabil că va trebui să solicitați companiei de electricitate să o facă pentru dumneavoastră. Un electrician licențiat se poate uita la instalația electrică pentru a preveni viitoarele supratensiuni, asigurând protecția împotriva supratensiunilor.
Supratensiunile de curent sunt enervante și uneori periculoase, aflați ce le provoacă și cum vă puteți proteja casa de ele. Primul pas pentru a vă proteja casa este consultarea unui electrician.
Diversele factori care pot duce la apariția supratensiunii electrice sunt descărcările atmosferice, întreruperile în alimentarea cu energie electrică, operațiunile de întrerupere sau de începere a echipamentului electric și întreruperile accidentale în sistemul de distribuție.
Supratensiunea electrică poate fi cauzată și de defectele sau deteriorările la nivelul instalației electrice, precum scurtcircuitele sau pierderile de izolație.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de defecțiuni în echipamentele electrice sau de perturbări în sistemul de distribuție a energiei.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de fluctuațiile de tensiune din rețeaua electrică.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de traversările neautorizate de conductori sau de defectele la nivelul transformatorului.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de întreruperile de curent sau de fulgerele în timpul furtunilor.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de defectele la nivelul întrerupătoarelor sau de încărcarea excesivă a rețelei.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de descărcările atmosferice sau de defectele la nivelul echipamentelor electrice.
O supratensiune electrică poate fi cauzată și de conexiunile necorespunzătoare la rețea sau de sursele de alimentare instabile.
Supratensiunea electrică poate cauza daune serioase echipamentelor electrice din locuință sau din mediul de lucru.
Este important să protejăm echipamentele noastre electronice de eventualele supratensiuni electrice!
Este necesar să fim conștienți de potențialele pericole ale supratensiunii electrice și să luăm măsuri de precauție adecvate!
Supratensiunea electrică poate duce la arderea componentelor electronice și la deteriorarea echipamentelor electrocasnice, motiv pentru care este important să avem protecții adecvate!